Jouw baby en zijn eerste hapjes
- Geplaatst op
- Door Little Cool
Gaat jouw kleintje binnenkort zijn of haar eerste groente- en fruithapjes eten? Lekker! Er breekt een gezellige tijd aan, want jouw kleintje kan nu steeds vaker mee-eten aan tafel. In deze blog vertellen we je meer over de welke hapjes je in welke periode van het eerste levensjaar kunt maken. En we vertellen je meer over hygiene en het invriezen van babyhapjes! Lees snel verder.
1. Zelf maken
Het zelf babyvoeding maken is niet alleen veel lekkerder, het is ook makkelijk en goedkoper dan potjes uit de winkel. Het enige dat je nodig hebt is een blender, foodprocessor, groentenmolen of een keukenmachine. Heb je dit niet? Een stevige plastic zeef en een vork of stamper om mee te prakken, kan ook helpen! Heb je wel net even iets meer spierballen voor nodig.
2. Schoon, schoner, schoonst
Je handen wassen is bij het maken van babyvoeding heel belangrijk. Maar was ook snijpalnken, keukengereedschap en de pannen grondig. En vergeet niet om de groentes en het fruit goed af te spoelen voordat je het gaat gebruiken!
3. Hup, in de vriezer
Maak grote porties, zodat je straks alleen maar een bakje uit de vriezer hoeft te halen. Maar je kunt bijvoorbeeld de babyprakjes ook in gesteriliseerde ijsblokjesbakjes doen of in plastic zakjes. Laat al het eten eerst goed afkoelen, zo voorkom je dat je bacteriën invriest. Gebruik etiketjes om je hapjes uit elkaar te houden. En eet alles binnen 6 weken op!
Volgende dag een lekkere maaltijd op tafel voor jou kindje? Haal de avond van te voren het bakje uit de vriezer, zodat het kan ontdooien. Maar zorg ervoor dat je bij het verwarmen de maaltijd goed verhit, zo dood je alle bacteriën. Dat is wel zo lekker én veilig, vindt LittleCool!
Maar de ene babyvoeding is de andere babyvoeding nog niet. Het is namelijk van groot belang dat het voedsel de juiste dikte heeft. Niet te grof en ook zeker niet te dik. We geven je graag een richtlijn mee.
> 4 maanden
Je kindje is alleen nog melk gewend. Begin daarom met een waterige en ultralichte puree van babyrijst of aardappel. Hierna kun je overgaan om puree van pompoen, pastinaak, wortel of pompoen. Maar ook een gekookte appel of peer zal zeker samen.
> 5 maanden
Yes, het is tijd voor nieuwe smaken! De puree mag nu een iets dikkere structuur krijgen, maar zorg ervoor dat het nog steeds zacht is. Zeef alleen die ingrediënten die een schil hebben of pitten. Klaar voor een smaakexplosie? Geef eens nieuwe smaken, zoals rode linzen, avocado of papaja. Dat wordt smullen!
> 6 tot 9 maanden
De structuur mag steeds weer wat dikker worden. Ga pas verder met steviger voedsel als je baby er klaar voor is. De puree of prakjes mogen lekker dik zijn, zoals er wat te knabbelen valt. Maar wat ook leuk is: gekookte broccoli of bloemkoolroosjes. Lekker vanuit het handje eten!
> 9 tot 12 maanden
Het is tijd voor lekker knoeien! In deze periode leert jouw baby namelijk om zelf te eten. En dat gaat natuurlijk niet altijd even schoon. Maar deze periode is wel heel belangrijk, dus laat hem of haar maar lekker experimenteren. Zo voorkom je een luie eter. Gekookte of rauwe groenten, stukjes fruit, stukjes ei of een kaal boterhammetje. Eten wordt steeds meer een feestje!
Wil je het eten leuker maken van jouw kleintje? Wij hebben een aantal heel leuke producten voor jou!
1. Babyzuignap kom, gemaakt van onbehandeld bamboe
2. Tommee Tippee Explora section plates
3. JT-Amigo 4-delige set baby bandana slabbetjes
4. Eetbakje voor kinderen zonder te knoeien 360 graden draaien