Je draagt je baby dicht tegen je aan in de aangeraden M-houding: baby's knieholtes zitten hoger dan de billetjes. Hierdoor ondervindt je baby geen enkele rugbelasting en wordt een goede ontwikkeling van zijn heupjes bevorderd. De heupen van een baby bestaan namelijk voornamelijk uit kraakbeen dat zich in het eerste jaar geleidelijk tot bot ontwikkelt. Dit gaat het best wanneer het kindje in de M-houding zit omdat in deze houding de afstand tussen de uiteinden van de beenderen in de gewrichten optimaal is.
De onderbeentjes en voetjes van het kind moeten volledig vrij zijn. Wanneer de beentjes recht naar beneden zouden hangen, wat het geval is bij vele traditionele draag-'harnasjes', wordt het ruggetje hol en zit het kindje niet in een ergonomische houding. Een draagdoek kun je altijd uitspreiden van knieholte tot knieholte, het maakt dus niet uit of je kindje nu 2 maanden of 2 jaar oud is, de draagdoek past altijd! Hierdoor zit je baby steeds in de ideale houding, volledig ontspannen tegen je aan.
Een draagdoek is niet alleen het meest ergonomisch voor je kindje, ook voor jou als ouder is een draagdoek ideaal! Een kindje op één arm dragen, is namelijk een zware belasting. In een draagdoek wordt het gewicht van je baby'tje optimaal over je bovenlichaam en heupen verdeeld door de brede katoenen banden die over het hele schoudervlak van beide schouders lopen zodat je je baby moeiteloos urenlang kunt dragen. Nek en rug worden niet of nauwelijks belast. Er zijn geen gespen of knopen, nergens spant of knelt het. Een baby die correct gedragen wordt, kan zo lang gedragen worden als hijzelf en de persoon die hem draagt dat wensen. Over de hele wereld worden baby's gedragen terwijl de drager rustig verder gaat met zijn of haar activiteiten
Baby's hebben huidhonger. Na negen maanden van warmte, beweging en constant contact met de moeder, vormt de geboorte een grote overgang en hebben baby's behoefte aan veel en intiem contact met de ouder. Baby's die dicht op de buik gedragen worden, genieten zichtbaar van dit directe lichamelijke contact. Het koesterende lijf-op-lijf contact vervult een eerste en diepe behoefte van de baby en biedt hem een ideale positie om de wereld te ontdekken. In een draagdoek voelen baby's zich veilig en geborgen, hij voelt de lichaamswarmte, hoort de stem en de hartslag van zijn moeder. Hij herkent haar geur en bevindt zich in voortdurend oogcontact met haar.
In de geborgenheid van de draagdoek ervaart de baby de wereld vanuit een voor hem veilige positie. De massa prikkels die hij op korte tijd te verwerken krijgt boezemen hem, zo vlak bij zijn moeder, geen angst in. Dit gevoel van veiligheidleidt tot de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en vormt later de basis voor een zelfbewuste en zelfverzekerde persoonlijkheid. In tegenstelling tot wat vroeger werd aangenomen, is het nu wel duidelijk dat het veel dragen van je baby niet leidt tot verwennerij en afhankelijkheid maar dat wel het tegendeel wordt bereikt.
Onderzoek toont aan dat baby's die dagelijks gedragen worden opvallend minder huilen en minder last hebben van krampjes en reflux.
In een draagdoek wordt de baby niet gedwongen om passief en wachtend de dag door te brengen, maar neemt hij op een natuurlijke manier deel aan de dagelijkse activiteiten van de ouder. De baby krijgt zo heel wat te zien en te horen, wat zijn psychosociale ontwikkeling ten goede komt. Vanaf een veilig plekje krijgt hij de kans om vanop ooghoogte mee te communiceren met de mensen en wereld om hem heen. Wordt het hem even teveel dan sluit hij zijn oogjes en valt in slaap tegen de borst van zijn drager.
In de loop van de eerste maanden is het voor de jonge vader vaak niet gemakkelijk om een even hechte band met de baby op te bouwen als de moeder. Een babydrager maakt het eenvoudiger om deze band te creëren, het dragen van je kindje bevordert de interactie en daarmee ook de hechting. Met een draagdoek kan je als vader al heel vroeg dingen ondernemen met je kindje veilig op je buik.